Reverse sonar/sensor/parking assist broken - help - Toyota FJ Cruiser Forum
Misc. Technical Discussion For all technical info that doesn't have a category

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 06-07-2011, 12:20 PM
Forum Veteran
 
Barefoot's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: East Hampton, NY
Posts: 342
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Lifetime Supporting Member
(Thread Starter)
Reverse sonar/sensor/parking assist broken - help

I have searched the forum + handbook extensively and not seen this issue.

Looks like someone bumped into my rear (that's the wife's story, and she's sticking to it!) now the sensor beeps twice, waits 2 seconds, beeps twice, 2 secs, etc..... and does not function.

I have checked the wiring as best as i could, checked the IG1 fuse, all seem OK, any ideas?? Or is it knackered.

Thanks in advance

"I could mix a margarita in five seconds." Michael J Fox

5/19/06 -Voodoo *Now with added Bling* Aerodynamically redesigned roof, ATRAC "install", PIAAs, 520s, Speakers...
Barefoot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 06-07-2011, 12:41 PM
Forum Regular
 
treetopco's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Las Vegas, NV
Posts: 214
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Re: Reverse sonar/sensor/parking assist broken - help

I'm having a similar issue with mine. I'm interested to see replies as well.

2008 Voodoo Blue
Icon coilovers, Icon Tubular UCAs, SAW Racerunner 2.0 rear, WKOR HD Rock Sliders, Ricochet Airdam, 4x 4" HIDs, Ricochet Skids, Rigid Duallys, Cobra 75 CB

Atomic Cupcake Build
treetopco is offline  
#3 (permalink) Old 06-07-2011, 02:30 PM
Forum Master
 
Macleod's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: stuck in Key West but missing Seattle
Posts: 1,366
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Lifetime Supporting Member
Re: Reverse sonar/sensor/parking assist broken - help

If it's been bumped, then there are two possibilities A) the wiring needs to be re-seated on the back of the sensor, or B)the sensor itself needs to be replaced. If you haven't actually disconnected the wire from the sensor then re-connected it, that would be my first step. You will need to remove the rear bumper to get at the sensors, but it's literally a 10 minute job to pull the bumper. If after disconnecting and reconnecting everything you're still having an issue then it sounds like you'll want to replace the sensor.

One note, I have a sensor that got water in it during some wet wheeling then froze and hasn't worked right since. Mine doesn't do the two beeps then nothing, I actually have a solid tone the entire time when I turn the sensors on just like you would if you disconnected one of the two sensors. Those bad boys have been off for over two years because I didn't have the money at the time to replace them, and now I'm so used to not using them that I figure I don't need them.

-Jen (Imperial AT-FJ's "mod assistant")
07 Voodoo 6MT--Icon 3" suspension setup, Nitto Terra Grapplers (285/70/17), ARB Bull Bar, Safari Snorkel, Big Bill Combo w/ 3' Firestick, Wet Okole seat covers, Nuvi 660, M-PAC side rack, Rasta skids, '08 side visor mod, 3 additional 12V outlets installed, M. Schrader roofrack flag mount clamp, ScanGauge II, SCUBA mod, A-TRAC hacked, Springtail cargo barrier, Sonoran Steel rear lower links.
Macleod is offline  
#4 (permalink) Old 06-07-2011, 02:33 PM
Forum Superstar
 
1911's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Parker County, TX and Santa Fe County, NM
Posts: 8,310
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Garage
Lifetime Supporting Member
Re: Reverse sonar/sensor/parking assist broken - help

I haven't used mine since the first week I bought the truck. Way too sensitive for my tastes, and it was always turning itself off.

N5MUD
4x4ham.com
TLCA # 16550
High Desert Cruisers
1911 is offline  
#5 (permalink) Old 07-11-2011, 12:45 AM
Forum Regular
 
kjnarmyFJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 140
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Re: Reverse sonar/sensor/parking assist broken - help

same broke it and the tooke em all off!

07 fjc (Blue Jay) , and toyota custom buggy ,
kjnarmyFJ is offline  
#6 (permalink) Old 07-11-2011, 02:25 PM
Forum Superstar
 
FJTTSE's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Wilsonville, OR
Posts: 2,596
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 17 Post(s)
Garage
Lifetime Supporting Member
Re: Reverse sonar/sensor/parking assist broken - help

BACK-UP SENSOR REPLACEMENT: Video

Cris
FJTTSE is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Toyota FJ Cruiser Forum > Toyota FJ Cruiser Discussion > Misc. Technical Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Toyota FJ Cruiser Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome