Toyota FJ Cruiser Forum banner

Czujnik DENSO AF (szerokopasmowy o2) upstream

3.1K views 16 replies 10 participants last post by  FJtest  
#1 ·
Pozdrowienia i szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich!
Chcę wymienić czujniki AF i wydaje się, że DENSO już ich nie oferuje (według ich strony internetowej), a lokalni dealerzy Toyoty żądają prawie 250,00 $ ZA SZTUKĘ - AUĆ! Tylko na specjalne zamówienie. Zastanawiam się, czy ktoś z tłumu geniuszy FJ ma jakieś sugestie. Nie chcę kupować używanych części z rynku wtórnego.
Dzięki wszystkim, doceniam wszelką pomoc!
FJCWEEE

#3 ·
Kupiłem wszystkie cztery tego lata. Właśnie sprawdziłem Rock Auto i wciąż są dostępne.

• Like
Reactions: FatJohnson
#4 ·
Denso sprzedało również tak zwane części "uniwersalne", które są dokładnie tym samym czujnikiem, ale z dłuższym wiązką przewodów, dzięki czemu można go używać w wielu różnych pojazdach. Nadmiarowy przewód mocujesz opaską zaciskową.

Ponieważ o wiele łatwiej jest im mieć je w magazynie, które obejmują dziesiątki modeli, cena jest obniżona.

Zastanawiam się, czy strona Denso mówi tylko, że nie sprzedają już tych samych (z idealną długością przewodu), teraz, gdy FJ jest 10 lat po zakończeniu produkcji? Na szczęście czujnikowi nie będzie przeszkadzać, jeśli będzie miał kilka cali dodatkowego przewodu.

#5 · (Edited)
(wycięto)
Chcę wymienić czujniki współczynnika AF i wydaje się, że DENSO już ich nie oferuje (według ich strony internetowej).
Która 'strona internetowa Denso' wskazała, że czujniki AFR nie są już dostępne?
Jaki jest rok modelowy Twojego FJ?
densproducts.com to główny dystrybutor Denso i pokazuje czujniki AFR w magazynie ... około 175 $ za czujnik AFR dla '14.

DensoProducts.com

#10 · (Edited)
Należy również pamiętać, że czujniki 'uniwersalne' nie są dostarczane z wymaganym złączem - tylko gołe 'pigtails'. Jeśli zdecydujesz się na te nieco tańsze czujniki, będziesz musiał połączyć złącze ze starego czujnika, a połączenie musi być bardzo wysokiej jakości, lutowane i hermetycznie uszczelnione. Pamiętaj, że czujniki dostarczają sygnały wyjściowe na poziomie miliwoltów, więc najmniejszy opór w połączeniu lub kilka mikroamperów prądu upływu między przewodami z powodu słabego uszczelnienia może spowodować niedokładny sygnał wyjściowy. Zawsze wybierałbym czujnik 'identyczny z OEM', niewielka różnica w kosztach jest tego warta.

#13 ·
Przepraszam, że odświeżam stary wątek, ale próbuję zamówić zestaw 4 sztuk od Rock Auto i chcę się upewnić, że patrzę na właściwe części.

Widzę, że dwa dolne od Denso są oznaczone jako lewy/prawy, ale widzę tylko jeden dla górnego.
Czy muszę po prostu zamówić dwa górne, czy coś pomijam?
Zgadza się, po jednym z czujników lewy/prawy i dwa pozostałe. Ponadto, niektórzy mieli problemy z podróbkami na RockAuto, więc polecam https://www.densoproducts.com/