Toyota FJ Cruiser Forum banner
81 - 100 of 109 Posts
Okej, kolejne pytanie dla nowicjusza. To będzie mój pierwszy raz, kiedy będę miał do czynienia z elektroniką samochodową. Planuję mieć przełącznik na tylnych drzwiach ORAZ przy siedzeniu kierowcy. Moje pytanie brzmi, jak połączyć wszystkie przewody razem, aby oba przełączniki były funkcjonalne. Czy są one lutowane w tym samym punkcie, czy też lutuję jeden przełącznik na miejscu, a następnie lutuję drugi kawałek dalej? Planuję użyć (wł)wył(wł) z tyłu jak OP i (wł)wył na desce rozdzielczej. Czy ktoś ma schemat, który pomoże temu nowicjuszowi? Dzięki wszystkim!

Okej, kolejne pytanie dla nowicjusza. To będzie mój pierwszy raz, kiedy będę majstrował przy elektronice pojazdu. Planuję mieć przełącznik na tylnych drzwiach ORAZ przy siedzeniu kierowcy. Moje pytanie brzmi, jak połączyć wszystkie przewody razem, aby oba przełączniki były funkcjonalne. Czy są one lutowane w tym samym punkcie, czy lutuję jeden przełącznik na miejscu, a następnie lutuję drugi kawałek dalej? Planuję użyć (wł)wył(wł) z tyłu jak OP i (wł)wył na desce rozdzielczej. Czy ktoś ma schemat, który pomoże temu nowicjuszowi? Dzięki wszystkim!
Po prostu opcja... mógłby wyskoczyć z dowolnego miejsca... siedząc na siedzeniu kierowcy itp. http://www.fjcruiserforums.com/foru...orums/tech-articles-staging-area/197985-rear-window-remote-control-writeup.html

Planuję wkrótce zrobić tego moda, ale uświadomiłem sobie coś podczas kupowania przełączników.

Dlaczego nie kupić przełącznika blokady/odblokowania Toyoty? Miałby napis blokuj/odblokuj, wyglądałby fabrycznie i wierzę, że te przełączniki muszą być również (włączone)-wyłączone-(włączone), prawda? Wydaje się to idealnym przełącznikiem do użycia.

Ponadto, jeśli to prawda, to po co dodawać przełącznik z przodu pojazdu... jeden jest już w drzwiach. Czy można podłączyć tylko szybę do przełącznika blokady/odblokowania drzwi kierowcy? W ten sposób przytrzymanie przełącznika blokady drzwi kierowcy przez dwie sekundy otworzyłoby okno.

Myśli?

Robię tego moda i podłączyłem moje 3 przewody do przełącznika chwilowego (włączony) wyłączony (włączony). Połączyłem się z 3 przewodami bezpośrednio z wiązki zamka drzwi klapy (czarny na środku, czerwony po jednej stronie, zielony po drugiej stronie). Wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami, jednak przeczytałem tutaj, że ludzie byli w stanie kołysać przełącznikiem i zamykać / otwierać WSZYSTKIE drzwi w FJ, ale z mojego doświadczenia wynika, że dotyczy to tylko tylnych drzwi. Czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć?

Nie zaglądałem do okablowania, ale wiem, że kiedy przekręcam kluczyk w tylnych drzwiach, mogę otworzyć okno, zablokować lub odblokować wszystkie drzwi, więc zdecydowanie istnieje możliwość odblokowania przednich drzwi z tylnych.
Ciekawe. Pomijając przełącznik, właśnie sam to sprawdziłem, używając tylko mojego kluczyka. Przekręcam kluczyk w lewo i tylne drzwi się odblokowują. Przekręcam kluczyk w prawo i tylne drzwi się blokują. Przytrzymuję kluczyk w prawo i okno się otwiera. W żadnym momencie żadne z 2 przednich drzwi się nie blokują ani nie odblokowują. Czy coś pomijam?

Interesujące. Pomijając przełącznik, właśnie to sprawdziłem, używając tylko mojego klucza. Przekręcam kluczyk w lewo i tylne drzwi się odblokowują. Przekręcam kluczyk w prawo i tylne drzwi się blokują. Przytrzymuję kluczyk w prawo i okno się odryglowuje. W żadnym momencie żadne z 2 przednich drzwi się nie blokują ani nie odblokowują. Czy coś pomijam?
Właśnie sprawdziłem to w moim FJ z 2013 roku i zachowuje się dokładnie tak, jak opisujesz:

Zamek tylnych drzwi: dotyczy tylko tylnych drzwi, niezależnie od tego, czy pozostałe drzwi są zablokowane, czy nie.
Zamek po stronie pasażera: Blokuje lub odblokowuje wszystkie drzwi jednym obrotem.
Zamek drzwi kierowcy: jeden obrót blokuje lub odblokowuje tylko drzwi kierowcy. Dwa szybkie obroty klucza blokują lub odblokowują wszystkie drzwi.

Sprawdziłem to właśnie w moim FJ z 2013 roku i zachowuje się dokładnie tak, jak opisujesz:

Zamek tylnych drzwi: dotyczy tylko tylnych drzwi, niezależnie od tego, czy pozostałe drzwi są zablokowane, czy nie.
Zamek po stronie pasażera: Zamyka lub otwiera wszystkie drzwi jednym obrotem.
Zamek drzwi kierowcy: jeden obrót zamyka lub otwiera tylko drzwi kierowcy. Dwa szybkie obroty kluczykiem zamykają lub otwierają wszystkie drzwi.
Dziękuję za potwierdzenie.

Ciekawe. Pomijając przełącznik, właśnie to sprawdziłem sam, używając tylko mojego klucza. Przekręcam kluczyk w lewo i tylne drzwi się odblokowują. Przekręcam kluczyk w prawo i tylne drzwi się blokują. Przytrzymuję kluczyk w prawo i okno się odryglowuje. W żadnym momencie żadne z 2 przednich drzwi się nie blokują ani nie odblokowują. Czy coś pomijam?
Nigdy nie wiedziałem, że to coś, co zmienili w nowszych FJ. Zastanawiam się dlaczego? Sprawdziłem dwukrotnie mój 2007 i mogę zablokować i odblokować wszystkie drzwi za pomocą tylnego klucza.

Dla tych z was, którzy są wzrokowcami, tak jak ja, zrobiłem wideo-przewodnik dotyczący (mojej wersji) instalacji tego moda. Czasami czytanie i przeglądanie zdjęć nie wystarcza, aby dokładnie wyjaśnić, jak coś działa, więc mam nadzieję, że to pomoże każdemu, kto chce zrobić tego moda (wiem, że sam mógłbym z tego skorzystać, kiedy czytałem ten wątek i próbowałem to zrozumieć). Ostatecznie jest to naprawdę prosty mod, który każdy może zrobić, ale niektóre rozmowy o łączeniu przewodów, lutowaniu, wierceniu, a nawet zdejmowaniu plastikowej osłony drzwi, mogą być nieco onieśmielające, jeśli nigdy wcześniej tego nie robiłeś. Dzięki wszystkim na tym forum za podzielenie się tymi niesamowitymi pomysłami dla naszych FJ.

Właśnie sprawdziłem to w moim FJ z 2013 roku i zachowuje się dokładnie tak, jak opisujesz:

Zamek po stronie pasażera: Zamyka lub otwiera wszystkie drzwi jednym obrotem.
Zamek drzwi kierowcy: jeden obrót zamyka lub otwiera tylko drzwi kierowcy. Dwa szybkie obroty klucza zamykają lub otwierają wszystkie drzwi.
Sprawdziłem jeszcze raz mój model z 2007 roku i mogę zablokować i odblokować wszystkie drzwi za pomocą tylnego klucza.
Zastanawiam się, czy funkcja blokady tylnych drzwi jest programowalna?
Wiem, że można ustawić kilka funkcji, takich jak pojedyncze naciśnięcie na pilocie, które odblokowuje tylko drzwi kierowcy lub wszystkie drzwi, lub czas "ponownego zablokowania, jeśli nie otwarte".

Zastanawiam się, czy funkcja blokady tylnych drzwi jest programowalna?
Wiem, że można ustawić kilka funkcji, takich jak pojedyncze naciśnięcie na pilocie, które odblokowuje tylko drzwi kierowcy lub wszystkie drzwi, lub czas "ponownego zablokowania, jeśli nieotwarte".
Nie ma jej na liście konfigurowalnych funkcji w mojej kanadyjskiej instrukcji obsługi z 2013 roku (załączono odpowiednie strony), ale może być więcej dostępnych elementów, które nie są udokumentowane, jeśli podłączysz się do Techstream.

Attachments

Nigdy nie wiedziałem, że to coś zmienili w nowszych FJs. Zastanawiam się dlaczego? Sprawdziłem dwukrotnie mój model z 2007 roku i mogę zablokować i odblokować wszystkie drzwi za pomocą tylnego klucza.
Z przeglądania instrukcji obsługi z USA i Kanady instrukcji obsługi, wynika, że zmiana w działaniu zamka tylnych drzwi nastąpiła w roku modelowym 2007. Instrukcje dla produkcji ze stycznia '06 2007 USA MY FJ mają tylny zamek drzwi blokujący lub odblokowujący wszystkie drzwi po przekręceniu. Instrukcja dla produkcji z października '06 2007 USA MY FJ tego nie robi.

Z przeglądania instrukcji obsługi dla USA i Kanady właścicieli, wynika, że zmiana w działaniu zamka tylnych drzwi nastąpiła w roku modelowym 2007. Instrukcje dla FJ USA MY 2007 wyprodukowanych w styczniu '06 mają cylinder tylnych drzwi blokujący lub odblokowujący wszystkie drzwi po przekręceniu. Instrukcja dla FJ USA MY 2007 wyprodukowanych w październiku '06 tego nie robi.
Interesujące! Jestem z marca '06, więc to się zgadza.

81 - 100 of 109 Posts